دلایل و تصاویر مستند نام گذاری گیلانغرب از قدیم الیام به همین نام (گیەڵان _gyallan ) کوردان کـــەڵـــهـوڕ
کشف تعدادی سنگ قبر از بزرگان اجداد طایفه ی گیلانی کلهر که اسم گیلان و طایفه گیلانی کلهر از 200 تا 1200سال قبل بر روی آنها حک شده است در حالی که سفر رضا شاه پهلوی به دشت گیلان و تاسیس شهر عمله سال 1303 یعنی 90 سال قبل بوده است.
همشهریان و مخاطبان گرامی توجه داشته باشند در اینجا فقط مختصری از قدمت و تاریخچه منطقه ی گیلان و ایل کلهر قبل از حکومت داود خان امیر اعظم ، یعنی از سال 1290 به قبل تا حکومت حاجی زادگان ،مهدی خان ، اسماعیل خان حاجی زدگان، محمد خان کاظم خانی و شاعر کرد کلهر خان منصور خان "مسیوری " پسر میر میدان خان مسیوری و محمد علی خان حاجی زادگان همچنین حکومت ذوالفقار خان کلهر و یعنی مختصری از یک قرن تا دوازدە قرن گذشته می باشد .
با توجه به این که محققین و نویسندگان عزیز گیلانغربی دوران حکومت سردارن ایل کلهر در یک قرن گذشته یعنی ،داود خان امیر اعظم، سلیمان خان و عباس خان امیر مخصوص را به صورت مفصل مورد بررسی قرار داده اند، در این مطالب به قدمت مستند هزارو دویست سالەی منطقه گیلان به همین نام و ناگفتنی های ایل کلهر و قدمت مستند طایفه گیلانی کلهر یازدە قرن قبل از حکومت داوود خان کلهر پرداخته شده است.
لازم به ذکر است قدمت طایفه گیلانی کلهر قبل از " مقبره های مرحومان صوفی بگ ابن محمد بگ من طایفه گیلانی سنه 877 هجری قمری ، رضامراد بگ بن علی بگ در سنەی 451 هجری قمری و صید علی بگ ولد محمد بگ سنه ی 247 هجری قمری من طایفه گیلانی و . کە به صورت مسند حکاکی شدە اند به صورت روشن برای کسی مشخص نمی باشد ، اما آمدن کلمه "طایفه گیلانی " 1189 _ 986 و 559 سال قبل ، جلوی اسم مرحومان رضامرد بگ ، صید علی بگ و صوفی بگ گیلانی نشان می دهد که حداقل چندین قرن قبل از وفات این مرحومان که از نوادگان داراب بگ اول جد بزرگ طایفه گیلانی کلهر می باشند این طایفه در این دشت می زیسته اند که تشکیل طایفه و تیره مختلف در 12 قرن گذشته را داده اند.
همچنین آثار "خرابه های روستای گیلان" که در جنب مزارستان میلیل و حد فاصل روستای گراویان و شیخ سرخ دین می باشد ، به دوران ساسانی و دوران های مختلف اسلام از جمله سامانی ،ایلخانی و. برمی گردد، و نیز بناهای " میل " به جامانده بر سر مزار بزرگان طایفه گیلانی کلهر که رسم و رسوم آنها قبل از دوران صفویان می بوده ،دلالت بر قدمت بیش از "1400" ساله ی این قوم از قدیم الیام تا به حال در دشت گیلان غرب می باشد.
محمد امین زکی بیگ در کتاب تاریخ کرد کردستان کلهر می نویسد: پس از وفات شاه اسماعیل صفوی، حاکم کلهر، ذوالفقار خان کلهر، با سپاهی گران از حلوان رو به بغداد نهادند و در آن هنگام حاکم بغداد ابراهیم سلطان بوده ذوالفقار خان کلهر شخصاً به اتفاق بعضی از اطرافیان و منسوبین خود به نزد وی رفتند، و در یک چشم به هم زدن بر ابراهیم سلطان حمله نمود و اورا به قتل رسانید و پس از او کسی جرأت نکرد در مقابل ذوالفقارخان ایستادگی و مقاومت بکند و به این طریق بغداد به سهولت و سادگی به تصرف ذوالفقارخان درآمد و به نام سلطان سلیم خطبه خواند و به نام وی نیز آن جا را اداره کرد ، سپس تمامی خاک کوردستان از شمال بە دیاربکر و جنوب بە لورستان و . و تمامی ولایت عراق عرب را بە کشور کورد کلهر اضافە نمود . ».
از دیگر طوایف بزرگ ایل کلهر میتوان به طایفه سیاه سیاه که در منطقه ی چله گیلانغرب و اسلام آباد غرب ساکن بوده اند اشاره کرد که بزرگانی چون اکبر خان ، میر شهبازی ، کدخدا محمد خان کاسه کرانی پرما ، کدخدا علیشاە اشاره کرد.
یکی دیگر از طوایف بزرگ و قدیمی ایل کلهر طایفه منیشی کلهر می باشند که در منطقه حیدریه (کفراور) گیلانغرب سکنی داشته اند ، از بزرگان آنها میتوان به فرج الله خان منیشی (شجاع سلطان ) و شانظر عبدی و. اشاره کرد
درباره این سایت